Hakeemullah Mehsud a fost ales noul lider al talibanilor pakistanezi, la cateva saptamani dupa ce fostul comandanat, Baitullah Mehsud, a fost ucis intr-un atac cu rachete lansat de aparatele fara pilot ale armatei americane, informeaza CNN.

Anuntul a fost facut de un comandant din zona tribala a Pakistanului, care a precizat ca Hakeemullah Mehsud a fost ales vineri de consiliul (shura) taliban, format din 42 de persoane.

Oficialul taliban a spus ca Maulvi Faqir Mohammad a fost numit adjunctul lui Meshud, iar Hazem Tariq va fi purtator de cuvant al grupului.

CNN precizeaza ca numirea lui Hakeemullah Meshud confirma declaratiile oficialilor pakistanezi si americani, care afirmasera ca fostul lider, Baitullah Mehsud, a fost ucis in urma unui atac realizat la 5 august, de o drona americana, in regiunea Waziristan.

Talibanii continua insa sa afirma ca Baitullah Mehsud este in viata dar este bolnav.

Trimisul special al SUA in regiune, Richard Holbrooke, a declarat ca talibanii pakistanezi nu confirma moartea lui Baitullah Mehsud din cauza luptelor pentru succesiune care au loc in prezent intre grupari rivale.