Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii a raspuns informatiilor publicate de cotidianul New York Times legate de existenta unei inchisori CIA la Bucuresti. Intr-o scrisoare publicata de NY Times, Cristian Gaginsky, care este ministru-consilier in cadrul misiunii diplomatice romane, prezinta pozitia MAE care reafirma ca "acuzatiile sunt nefondate".

"Autoritatile romane au cooperat cu buna credinta si maxima transparenta cu toate mecanismele si comisiile internationale de ancheta stabilite pentru clarificarea chestiunii presupusei existente in Romania a centrelor secrete de detentie ale CIA", se sustine in scrisoare.

Diplomatul roman afirma, de asemenea, ca "Senatul Romaniei a instituit in 2005 o Comisie de ancheta special dedicata investigarii acestor acuzatii. Raportul realizat de aceasta Comisie - si adoptat de Senat la 22 aprilie 2008 - a conchis ca acuzatiile sunt nefondate".

Reactia ambasadei romane din capitala americana a intervenit in contextul in care New York Times a scris recent ca un imobil renovat aflat pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, pentru a gazdui sase detinuti. Declaratia a fost facuta de fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo.

Romania a fost indicata inca din 2005, ca fiind una dintre tarile care au gazduit inchisori CIA, in momentul dezvaluirii programului inchisorilor secrete ale agentiei americane, fapt negat de autoritatile de la Bucuresti.