Presedintele Ungariei, Lazslo Solyom, si-a anulat o vizita oficiala prevazuta in Slovacia, dupa ce premierul slovac, Robert Fico a anuntat ca va fi refuzat accesul in aceasta tara, a declarat un purtator de cuvant al Presedintiei, citat de MTI, relateaza AFP.

"Presedintele ungar nu va intra in Slovacia in aceasta vineri, dar va face o declaratie la frontiera ungara", a precizat purtatoarea de cuvant, Szilvia Szotak.

Presedintele Ungariei trebuia sa soseasca vineri seara la Komarno, oras de frontiera, unde traieste o importanta comunitate maghiara.

"Ministerul Afacerilor Externe a inmanat astazi la ora 16:00 o nota diplomatica unui reprezentant al Ambasadei Ungariei in Slovacia, pentru a anunta ca organele slovace ... ii refuza presedintelui ungar Laszlo Solyom intrarea pe teritoriul Slovaciei", a declarat Fico.

"Nu vom impune prin forta respectarea acestei decizii", a precizat totusi premierul, intr-o conferinta de presa.

Relatiile traditional dificile dintre cele doua state, membre ale Uniunii Europene din 2004, au devenit si mai tensionate de cand Partidul National Slovac (nationalist si xenofob) s-a alaturat Guvernului slovac din iulie 2006.