Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a angajat sa reexamineze acordul de vanzare de rachete sol-aer rusesti S-300 catre Iran. Anuntul a fost facut de presedintele israelian Shimon Peres, aflat in vizita oficiala in Rusia, scrie AFP.

"Presedintele Medvedev a promis ca va analiza inca o data aceasta afacere, pentru ca i-am explicat ca acest lucru va avea influenta asupra echilibrului de forte in regiunea noastra", a declarat Shimon Peres. Presedintele Israelului se afla zilele acestea la Soci, unde a avut mai multe discutii cu liderul de la Kremlin.

De cateva luni, Moscova ezita sa dea un raspuns clar in ceea ce priveste livrarea acestor sisteme antiaeriene perfectionate, care ar face dificile operatiunile de bombardare a instalatiilor nucleare iraniene.

Rachetele sol-aer S-300 pot distruge un avion aflat la 30 de kilometri altitudine si la o distanta de 150 de kilometri. In 2007, Rusia a livrat catre Iran 29 de sisteme de aparare antiaeriene TOR-M1, dar nu atat de performante ca S-300.

"In cadrul intalnirii, Dmitri Mededev a promis ca Rusia va face tot ce este posibil pentru a opri Iranul sa intre in posesia armei nucleare. Constat ca pozitiile Rusiei si Israelului pe acest subiect s-au apropiat", a subliniat presedintele israelian. Israelul incearca sa convinga Moscova sa fie de acord cu sanctiunile internationale impotriva Iranului, care au ca obiectiv sa opreasca programul nuclear iranian. Programul nuclear de la Teheran este privit de Israel ca o amenintare majora.

Discutiile dintre Rusia si Israel survin dupa realegerea controversata a lui Mahmoud Ahmadinejad la presedintie si in aceeasi zi in care liderul de la Teheran isi prezinta membrii Guvernului in fata Parlamentului.