Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca se asteapta ca vaccinul impotriva gripei porcine sa fie disponibil in septembrie sau octombrie - relateaza BBC. Aflat in vizita in Tanzania, medicul Margaret Chan - directorul general al OMS a declarat ca virusul necesar pentru producerea vaccinului a fost creat in laborator in decurs de 5-6 luni, iar acum Organizatia Mondiala a Sanatatii lucreaza cu producatorii pentru a obtine vaccinul.

Americanii au anuntat, deja, ca vor putea beneficia de vaccin, la jumatatea lunii octombrie. Secretarul de stat insarcinat cu sanatatea, Kathleen Sebelius a declarat ca, din momentul efectuarii injectiei, vor mai trece inca 5 saptamani pana cand persoana vaccinata va dobandi imunitate fata de virusul A H1N1 - informeaza France Presse.

In schimb, oamenii de stiinta britanici se tem ca antidotul nu va fi suficient testat, fapt care ar putea pune in pericol viata pacientilor. Neurologii din Anglia sustin ca un vaccin similar este suspectat ca a provocat o boala neurologica rara (sindromului Guillain-Barre) si decesul a 25 de pacienti in SUA, in 1976. Sindromului Guillain-Barre este o boala ce ataca nervii periferici care provoca paralizie si incapacitatea de a respira, informeaza Dailymail.

Epidemia de gripa porcina a facut in Statele Unite 477 de morti. Conform datelor recente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in acest moment exista 177.457 de pacienti infestati cu virusul gripei porcine. In intreaga lume gripa a ucis pana acum 1.462 de persoane. In Romania, expertii Institutului Cantacuzino avertizeaza populatia ca e posibil ca unul din trei romani sa se imbolnaveasca de gripa porcina pana la finele anului 2009, potrivit cotidianului Romania Libera.