Incalzirea globala este o amenintare pentru platoul tibetan, cea mai mare rezervatie naturala din lume. Expertii chinezi vad, insa, partea plina a paharului: incalzirea climei nu poate fi decat un fapt pozitiv pentru turism si agricultura, pe termen scurt.

Declaratia a fost facuta de Qin Dahe, fost responsabil al Administratiei chineze de meteorologie, in cadrul unei reuniuni avand ca tema impactul incalzirii globale asupra Tibetului. "Incalzirea globala este buna pentru agricultura si turism. Se intinde astfel perioada de crestere a culturilor", a explicat Qin, in prezent cercetator la Academia chineza de stiinte, scrie AFP.

Pe de alta parte, pe termen lung, incalzirea va avea consecinte negative, atragand cresteri ale temperaturilor de patru ori mai rapide in Tibet decat in restul Chinei si o reducere importanta a suprafetei ghetarilor, a subliniat acelasi expert. "Pe termen lung, ghetarii sunt vitali pentru raurile asiatice, mai ales pentru Gange si Ind. Daca dispar, aprovizionarea cu apa va fi in pericol in multe regiuni", a subliniat acesta.

Oficialii de la Beijing se bazeaza pe turism pentru a dezvolta Tibetul, una dintre cele mai sarace regiuni ale sale, deschisa vizitatorilor din 2006. De la inceputul anului si pana in luna iulie, peste 2,7 milioane de turisti au vizitat Tibetul, de trei ori mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut. Regiunea autonoma a fost inchisa turismului pentru mai multe luni, dupa protestele din martie 2008. Miscarea impotriva Beijingului a inceput pe 10 martie 2008 in Lhasa si a facut cel putin 203 morti.