Conducerile mai multor piscine publice din Marea Britanie au decis sa organizeze sedinte speciale in care toti inotatorii trebuie sa respecte codul vestimentar musulman, informeaza Telegraph. Potrivit noilor reguli, inotatorii, inclusiv cei non-musulmani, nu au dreptul sa intre in piscina in costume de baie obisnuite.

In schimb, inotatorii sunt rugati sa respecte strict codul vestimentar musulman: femeile trebuie sa poarta burqini, un costum de baie care acopera intreg corpul, cu exceptia fetei, mainilor si picioarelor, in timp ce barbatii, care inoata separat, trebuie sa fie acoperiti de la buric pana la genunchi.

De asemenea, unele scoli de stat au decis sa organizeze sedinte de inot doar pentru musulmani.

Publicatia prezinta cazul unei comunitati din sudul Londrei care a decis ca, sambata si duminica, piscina sa poata fi folosita doar de cei imbracati in costume de baie care respecta legile musulmane, in timp ce, la Glasgow, o sedinta de inot la care au voie doar barbati "acoperiti de la buric pana la genunchi" este organizata de o moschee locala la o piscina publica.

Masurile adoptate au fost criticate de politicieni britanici, care afirma ca ele incurajeaza "diviziunea si resentimentele intre musulmani si non-musulmani, erodand coeziunea sociala".

Telegraph sustine ca sedintele speciale pentru musulmani au facut deja ca unor non-musulmani sa le fie refuzat accesul. David Toube si fiul sau in varsta de cinci ani nu au putut intra intr-o piscina publica din Hackney (estul Londrei), dupa ce li s-a spus ca sedinta de duminica este doar pentru barbati musulmani.

Publicatia precizeaza ca decizia contrasteaza cu cele intamplate in Franta, unde saptamana trecuta, oficialii au interzis unei femei musulmane sa inoate intr-o piscina publica deoarece era imbracata in burqini. Personalul piscinei aflata in estul Parisului i-a interzis femeii accesul in apa, citand "grija pentru igiena".

Femeia, care este o frantuzoaica convertita la Islam, sustine ca a fost discriminata, insa primarul din Emerainville, Alain Kelyor, a declarat ca "toate acestea nu au legatura cu Islamul", adaugand ca burqini nu este "un costum de inot islamic" si ca "nu exista in Coran".