"Cine va merge la vot, va deveni victima operatiunilor noastre". Avertismentul a fost lansat de talibanii din Afganistan, care au trecut la amenintari directe la adresa alegatorilor. Dupa ce au intensificat atacurile si atentatele, care au ca obiectiv impiedicarea organizarii alegerilor prezidentiale si locale de pe 20 august, talibanii au "tapetat" drumurile cu mesaje de amenintare.

"Vom utiliza tactici noi in ceea ce priveste centrele de vot. Cei ce vor fi raniti in centrele de vot sau in jurul lor vor fi responabili de actiunile lor, pentru ca au fost informati dinainte", se arata in mesajele scrise de talibani, potrivit Le Figaro. Este pentru prima oara cand amenintarile se refera la atacuri directe asupra birourilor de votare. Pana acum, mesajele faceau apel la boicotarea alegerilor.

Talibanii ii avertizeaza, insa, pe afgani ca ii vor considera inamici ai islamului, aliati ai guvernului si ai fortelor straine pe cei care vor merge la urne. Scrisorile au fost distribuite si afisate in teritoriile pe care controleaza, in sudul tarii. Mesajele cuprind si indemnuri la adresa populatiei de a ridica armele impotriva "invadatorilor" straini, adica a trupelor internationale.

Amenintarile vin la o zi dupa un atentat sinucigas in cartierul general al fortelor NATO, revendicat de talibani. Atacul s-a soldat cu cel putin 7 morti si 91 de raniti. Iar raspunsul fortelor internationale nu s-a lasat asteptat: pentru a securiza estul tarii in contextul apropiatelor alegeri, in noaptea de sambata spre duminica, fortele internationale si afgane au omorat "peste 30 de talibani", in cadrul unei operatiuni militare. "Peste 30 de teroristi au fost omorati in cadrul operatiunii Tandar 5, in provincia Khost", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii.