Primarul din New York, Michael Bloomberg, a fost criticat pentru ca a majorat salariile profesorilor cu 8% inca dinainte de a negocia cu ei. Potrivit New York Post, administratia Bloomberg a alocat fondurile necesare pentru cresterea salariilor cu opt procente in urmatorii doi ani, in ciuda crizei financiare prin care trece orasul. Bloomberg va candida in noiembrie pentru un nou mandat de primar.

In urma acestei majorari, salariul de plecare va creste cu 3.700 de dolari, pana la 49.245 de dolari. Cele mai mari salarii vor creste si ele cu 8.100 de dolari, pana la 108.200 de dolari.

Publicatia precizeaza ca informatia privind cresterea salariilor a fost dezvaluita pentru prima data de James Hanley, comisarul pentru Munca al metropolei, care a spus ca "suma de bani a fost deja alocata".

NY Post afirma ca majorarea va duce la dublarea ratei inflatiei prognozata pentru urmatorii doi ani si va costa orasul sute de milioane de dolari, in conditiile in care deficitul bugetar prognozat pentru anul fiscal urmator este de 5 miliarde de dolari.

Criticii afirma ca administratia locala nici macar nu a incercat sa negocieze cu sindicalistii din invatamant, iar cresterile salariale par sa fie o recompensa dupa ce lidera Federatiei Profesorilor (UTF), Randi Weingarten, a sprijinit controlul exercitat de Bloomberg asupra scolilor precum si reforma pensiilor initiata de acesta. In timpul mandatului sau, actualul primar a majorat salariile in invatamantul de stat cu peste 40%, iar noile sporuri ar face ca majorarile sa depaseasca 50%.

Actualul contract al UTF cu Primaria din New York expira cu patru zile inainte de alegerile pentru primar din noiembrie. Sindicatul nu si-a anuntat inca sprijinul pentru Bloomberg.