Presedintele taiwanez Ma Ying-jeou si-a cerut scuze pentru faptul ca autoritatile au raspuns cu intarziere la dezastrul provocat de taifunul Morakot, informeaza BBC. "Am fi putut sa raspundem mai bine si mai repede", a declarat liderul taiwanez. Sute de oameni, 1200 dupa unele informatii, sunt inca blocati din cauza alunecarilor de teren si a inundatiilor. Peste 200 de persoane au murit in urma dezastrului.

"Am fi putut sa raspundem mai bine si mai repede. Dar n-am fost mai buni si n-am fost mai rapizi", a declarat presedintele Ma. "Bineinteles, ne pare rau", a adaugat liderul taiwanez, aflat in districtul Nantou, unul dintre cele mai afectate de trecerea taifunului.

Criticii afirma ca autoritatile nu au constientizat gravitatea dezastrului, in timp ce unii dintre cei blocati au declarat ca n-au primit ajutor zile in sir si au ramas fara apa si mancare. Altii asteapta de cateva zile la centrul de urgenta din Qishan sa primeasca vesti despre rudele disparute.

Oficialii sustin insa ca echipele de salvare au trebuit sa faca fata ploilor torentiale, precum si infrastructurii grav afectate.

Familiile a circa 400 de persoane, despre care se banuieste ca au murit in satul Hsiaolin, s-au intors sambata in zona. Ei cer autoritatilor sa-i gaseasca pe cei morti, ingropati in noroi si sub tone de pamant.

In acest timp, mii de soldati au fost trimisi in zona pentru a ajuta la operatiunile de salvare si sa ofere confort victimelor taifunului.