O masina incarcata cu 500 de kg de exploziv a fost detonata sambata dimineata langa poarta principala a cladirii ce gazduieste cartierul general al trupelor NATO din Kabul, informeaza AP. Sapte civili afgani au fost ucisi in urma deflagratiei, iar peste 90 au fost raniti. Talibanii si-au asumat responsabilitatea pentru atentat.

Atacul, care a avut loc cu doar cinci zile inainte de alegerile generale, s-a produs intr-o zona fortificata din capitala afgana, unde se afla ambasada americana si palatul prezidential.

AP relateaza ca raniti plini de sange puteau fi vazuti pe strazile din Kabul dupa explozie si ca printre victime se afla multi copii, care se stransesera in apropiere de sediul misiunii NATO pentru a vinde guma de mestecat strainilor.

Capt. Elizabeth Mathias, un purtator de cuvant al armatei americane, a declarat ca explozia s-a produs langa sediul Fortei Internationale pentru Securitate si Asistenta, care se afla sub comanda NATO. Ea nu a putut sa precizeze daca imobilul a fost afectat, insa cladirile din jur, multe gazduind magazine, au suferit daune importante.

Un purtator de cuvant al talibanilor, Zabiullah Mujahid, si-a asumat responsabilitatea pentru atentat, precizand ca bomba a avut peste 500 de kilograme de exploziv. El a afirmat initial ca atacatorul, pe care l-a identificat drept Ahmad, se afla pe strada, insa dupa aceea a revenit asupa declaratiei, precizand ca talibanul sinucigas se afla intr-o masina.

Atentatul s-a produs cu cinci zile inainte de alegerile generale, iar analistii afirma ca el trimite un semnal legat de posibila intensificare a violentelor inainte de desfasurarea scrutinului de joi.