O instanta australiana a decis vineri ca un tetraplegic (o parsoana care are toate cele patru membre paralizate) sa aiba dreptul de a refuza sa fie hranit si hidratat, pentru a fi lasat sa moara, relateaza CNN. Decizia Curtii Supreme de Justitie a Australiei de Vest presupune ca azilul in care Christian Rossiter locuieste din 2008 nu poate fi declarat raspunzator daca pacientul va refuza sa fie hranit si va muri.

Christian Rossiter a suferit o serie de accidente in 1998 ce l-au lasat cu toate membrele paralizate. In prezent, Rossiter a ajuns sa fie hranit printr-un tub ce ii intra direct in stomac si depinde in totalitate de angajatii azilului Brightwater Care Group din Perth sa aiba grija de el.

"Sunt bucuros ca mi-am castigat dreptul sa mor", a declarat Rossiter dupa pronuntarea deciziei judecatoresti, dar a mai adaugat ca se va consulta si cu un doctor pentru ca exista posibilitatea ca sa se razgandeasca.

Doctorul Philip Nitschke, fondatorul grupului Exit International, un grup care sustine eutanasia si sinuciderea asistata, a calificat cazul lui Rossiter ca unul deosebit pentru ca mintea pacientului este complet sanatoasa si functionala.

"Domul Rossiter nu este un copil, nici grav bolnav si nici pe moarte. Nu este intr-o stare vegetativa si nici nu este in incapacitate de a comunica sau de a-si exprima dorintele. Asadar nu se poate discuta despre o decizie pe care altii ar lua-o pentru el. In acest caz o persoana sanatoasa mintal isi exprima explicit dorinta ca cei care pana acum l-au ajutat sa supravietuiasca, sa intrerupa tratamentul ce il tine in viata", a declarat judecatorul Wayne Martin cand a pronuntat decizia curtii.

Decizia nu a fost privita cu ochi buni de persoane si grupuri care se opun sinuciderii asistate. "Noi de fapt ar trebui sa avem grija unul de celalalt, nu sa ne gasim cai usoare de scapare", a declarat John Barich din partea Asociatiei Familiilor din Australia.