Politia daneza a fost nevoita sa foloseasca forta pentru a evacua 17 imigranti irakieni dintr-o biserica din Copenhaga, unde isi cautasera refugiu, informeaza BBC. Imigrantii au fost sprijiniti de protestatari socialisti danezi, care au incercat sa-i impiedice pe politisti sa-i evacueze pe irakieni.

19 irakieni si cinci danezi au fost arestati in timpul confruntarilor din apropiere de biserica protestanta Brorson in cartierul Noerrebro din capitala daneza.

Socialistii au protestat fata de interventia politistilor, care au urcat cu forta irakienii intr-un autobuz. Refugiatii s-au strans in jurul altarului, aprinzand lumanari si rugandu-se, sperand sa nu fie evacuati. Unul dintre ei a amenintat ca se va sinucide. Pastorul bisericii s-a declarat "socat" de cele intamplate, afirmand ca este pentru prima data in istoria tarii cand politia evacueaza persoane refugiate intr-o biserica.

Danemarca si Irakul au pus la punct un cadru legal pentru repatrierea refugiatilor care nu reusesc sa obtina azilul in tara nordica. O delegatie irakiana va vizita Danemarca la sfarsitul acestei luni, pentru a ajuta la identificarea irakienilor evacuati.

Fostul premier danez Poul Nyrup Rasmussen a acuzat politia ca "a ignorat decenta umana" cand i-a evacuat pe refugiati, insa ministrul justitiei, Brian Mikkelsen, a aparat interventia fortelor de ordine. "Cred ca am fi preferat sa nu folosim forta... Insa traim intr-o societate democratica, care este construita pe respectarea de catre oameni a legilor si regulamentelor tarii. Nu exista tratament special doar pentru ca ai ocupat o biserica".