Cetatenii din Republica Moldova care vor dori sa calatoreasca in Ucraina vor fi obligati sa aiba asupra lor suma de 12.600 grivne sau echivalentul in valuta convertibila, adica circa 1.100 euro, informeaza un comunicat al MAE moldovean, citat de Unimedia.md. Suma ar trebui sa acopere cheltuielile de sedere pe teritoriul ucrainean pentru una pana la 30 de zile.

Noul regulament, aprobat de Serviciul de Graniceri ucrainean, intra in vigoare la 25 august 2009. Suma va fi confirmata prin numerar sau card bancar, iar extrasul de cont prezentat nu trebuie sa fie mai vechi de trei zile.

Exceptiile de la regula

Noile reguli nu ii includ pe cetatenii Republicii Moldova care domiciliaza in zonele limitrofe frontierei moldo-ucrainene, copiii in varsta de pina la 16 ani care calatoresc impreuna cu parintii sau persoanele care detin voucher turistic si bilet tur-retur cu data fixa.

Reprezentantii Biroului de presa al Ambasadei Ucrainei la Chisinau au declarat ca nu pot oferi o pozitie oficiala in acest sens. Ei au precizat totusi ca verificarile vor fi efectuate selectiv. "Acest lucru se va face pentru lupta impotriva migratiei ilegale", a precizat aceeasi sursa pentru Unimedia.

Regulile vizeaza cinci state: Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Kirgizstan si Uzbekistan.