Vasul cu echipaj rusesc numit "Arctic Sea" ("Marea Arctica") transporta 6,500 de tone de cherestea din Finlanda in Algeria si a fost vazut ultima oara in Canalul Manecii, in urma cu doua saptamani.

Rusia a anuntat ca a demarat o operatiune de cautare a cargobotului, trimitand pe urmele acestuia mai multe vase autorizate sa foloseasca forta si dotate cu sisteme speciale de detectare.

Se pare ca vasul care naviga sub pavilion maltez a fost deturnat in Suedia, cand corsari deghizati in ofiteri anti-drog au capturat echipajul si au perchizitionat vasul. Potrivit politiei suedeze si a Autoritatii Navale Malteze, un grup de 8-12 barbati a urcat pe vas pe 24 iulie, la 3 dimineata si a ramas acolo timp de 12 ore, iar potrivit unor martori, barbatii i-au legat pe cei 15 membri ai echipajului si i-au interogat in legatura cu traficul de droguri, scrie CNN.

Vasul a fost vazut pe 28 iulie de paza de coasta britanica, in Canalul Manecii, iar pe 31 iulie politia suedeza a vorbit cu capitanul navei Arctic Sea, care atunci se afla in largul Frantei. De atunci nimeni nu a mai intrat in contact cu echipajul cargobotului, care urma sa ajunga in nordul Africii pe 4 august.

Presedintele rus, Dimitri Medvedev a ordonat ministrului Apararii sa ia toate masurile necesare pentru recuperarea vasului. In plus, oficialii din marina malteza au declarat ca mai multe guverne incearca sa detecteze vasul.

Expertii spun ca actele de piraterie sunt neobisnuite in apele europene, intrucat acestea sunt supravegheate indeaproape de fortele de ordine, iar Biroul Maritim International a declarat ca nu crede ca vasul Arctic Sea ar fi cazut pe mainile piratilor.