Serviciul american pentru Imigrari (IEC) a anuntat marti ca a pus sub acuzare peste 50 de persoane din zona orasului Cincinnati, care faceau parte dintr-o retea ce se ocupa cu incheierea unor casatorii din interes, informeaza FoxNews. Operatiunea "Honeymoon Over" a vizat arestarea unor americani si est-europeni, care incheiau casatorii doar pentru a facilita obtinerea de acte.

Oficialii IEC au anuntat ca cei pusi sub acuzare sunt americani si est-europeni, in principal din fostele republici sovietice, care aranjau si participau in casatorii ilegale, intr-o schema care functiona de cativa ani.

Agentii au declarat ca, doar in zona Cincinnati, au identificat 27 de casatorii frauduloase.

Un total de 33 de persoane au fost arestate, varsta acestora variind intre 21 si 60 de ani.

Oficialii sustin ca operatiunea a fost printre cele mai mari din istoria SUA si cea mai mare desfasurata in zona Cincinnati. Agentii au spus ca liderii operatiunii au fost arestati mai demult si ca unii dintre ei au fost deja condamnati.

Fenomenul este unul raspandit in Statele Unite. In august 2007, HotNews.ro a relatat despre cazurile a sute de romani aflati ilegal pe teritoriul american, care incheie casatorii din interes pentru a-si obtine statutul legal pe continent.

Casatoria cu un cetatean american este, pentru foarte multi, singura solutie prin care isi pot reglementa statutul.

Agentii care au descoperit un caz similar in urma cu cativa ani au declarat ca “mariajele ilegale si alte forme de fraude de identitate reprezinta amenintari la adresa securitatii nationale si a sigurantei publicului, deoarece ele creeaza o vulnerabilitate prin care imigranti ilegali, criminali si teroristi pot intra in Statele Unite si pot ramane aici ilegal”.

Daca sunt gasiti vinovati, toti cei implicati, inclusiv cetatenii americani, sunt pasibili de cinci ani de inchisoare si o amenda de 250.000 de dolari.