Epidemia de pesta pulmonara, care a izbucnit la inceputul acestei luni in nord-vestul Chinei si a provocat moartea a trei persoane, a fost declansata de o marmota, a informat marti Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), transmite AFP.

"Potrivit investigatiei epidemiologice, la originea acestei epidemii este o marmota salbatica", care ulterior a intrat in contact cu cainele primei persoane decedate, a explicat OMS intr-un comunicat.

Pe 1 august, China a informat organizatia ca un focar de pesta pulmonara a fost depistat in orasul Ziketan, din "prefectura autonoma tibetana" Qinghai, noteaza OMS.

Un cioban in varsta de 32 de ani a fost prima victima, acesta fiind proprietarul unui caine care a murit dupa ce a mancat o marmota infectata. Socrul ciobanului, de 64 de ani, si unul dintre vecinii sai, in varsta de 37 de ani, au murit ulterior, rapusi de ciuma pulmonara. Potrivit OMS, decesele au survenit din cauza "intarzierii in administrarea medicamentelor".

Alte noua persoane - cele mai multe fiind rude ale primei victime si care au asistat la funeraliile acesteia - sunt inca spitalizate, iar starea uneia este critica.

Autoritatile chineze au ridicat duminica carantina instituita in orasul cu 10.000 de locuitori, intrucat nu au mai fost inregistrate alte cazuri in ultima saptamana.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pesta pulmonara este cea mai virulenta forma de ciuma, dar si cea mai raspandita si se transmite foarte usor de la om la om. Tratamentul cu antibiotice este eficient daca boala este diagnosticata la timp.