Un exemplar din una dintre primele editii ale "Mein Kampf" (Lupta mea), lucrare semnata de Adolf Hitler, va fi pus la vanzare joi in Marea Britanie. Anuntul a fost facut de casa de licitatii Mullock's, care a estimat ca pretul de vanzare va ajunge la 23.000 de euro.

Volumul este "foarte foarte foarte rar" si a suscitat interesul doritorilor din Rusia si pana in Statele Unite, a declarat pentru AFP expertul casei de licitatii in documente istorice, Richard Westwood-Brookes. Cartea dateaza din 1925 si ii este dedicata lui Georg Maurer, pe care Hitler l-a intalnit in inchisoarea din Landsberg, in Germania, dupa ce a fost condamnat pentru tradare, ca urmare a tentativei de lovitura de stat din 1923.

Hitler a redactat "Mein Kampf" inainte de a ajunge la putere, cand era inchis in Landsberg. Aici, el a elaborat fundamentele ideologice ale nazismului. Georg Maurer a fost un responsabil nazist local care a fost incarcerat in aceeasi perioada cu Hitler, dar care a rupt orice legatura cu el dupa ce le-a furnizat autoritatilor o lista a simpatizantilor nazisti.

"Mein Kampf", care contine elemente autobiografice si expune ideologia politica a nazismului, a fost publicata la inceput in tiraje restranse, dupa care a fost difuzata in masa, sub regimul nazist. "Este un interes incredibil pentru Hitler", a declarat Westwood-Brookes. Casa de licitatii scoate la vanzare si un autoportret al lui Hitler, realizat in 1926 si gasit de un soldat britanic in casa unui nazist bogat, in Koln, in 1945.