Muzeul Stasi din Berlin, care aminteste teroarea intretinuta de politia secreta din fosta Republica Democrata Germana (RDG), este amenintat cu falimentul. Motivul: cea mai mare parte a vizitatorilor sunt adolescenti, care nu platesc bilet de intrare.

“Ne bucuram ca vin atat de multi elevi sa ne vada. Dar costurile vizitelor scolare depasesc capacitatea noastra financiara”, a declarat marti directorul muzeului, Hubertus Knabe, citat de AFP. “Suntem victimele propriului nostru succes”, a continuat acesta.

Anul acesta, comemorarea a 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului a adus peste 80.000 de studenti si liceeni la memorialul instalat pe locul fostei inchisori Berlin-Hohenschonhausen. Asa se face ca bugetul muzeului este in deficit cu 70.000 de euro, sustine Knabe.

Daca afluxul grupurilor scolare continua la acelasi nivel, deficitul ar putea sa se dubleze pana la finele anului, a avertizat directorul muzeului. Ministrul german al Culturii, Bernd Neumann, a promis, insa, ca va ajuta muzeul sa ramana deschis vizitatorilor. “Ar fi un gest iresponsabil ca la 20 de ani de la caderea zidului sa nu alocam suficienti bani”, a declarat el.

Fondat in 2000, muzeul este finantat de stat, iar o alta parte din bani provin din donatii si din vanzarile de bilete. Peste 250.000 de oameni l-au vizitat in 2008, dintre care jumatate au fost adolescenti care nu au platit intrarea.