14 laureati ai premiului Nobel pentru pace s-au adunat la sediul ONU pentru a ancheta "crimele impotriva umanitatii" din Myanmar. Anuntul a fost facut printr-o scrisoare deschisa publicata marti, ziua in care "sora" lor, conducatoarea opozitiei din Myanmar Aung San Suu Kyi, a fost condamnata la 18 luni de arest la domiciliu, scrie AFP.

"Astazi, cand asistam la o noua injustitie grosiera comisa de regimul din Myanmar, facem apel la membrii Consiliului de securitate ONU sa creeze o comisie de ancheta a crimelor impotriva umanitatii in Myanmar", scriu semnatarii. "Este esential ca regimul sa fie facut responsabil de crimele sale si ca amploarea brutalitatii sale sa faca obiectul unei anchete. Credem ca este timpul sa punem capat crimelor juntei militare", se mai arata in mesaj.

In scrisoarea adresata in principal catre 15 membri ai Consiliului securitatii, laureatii premiului Nobel fac referire la "sora" lor Aung San Suu Kyi, laureata si ea a premiului in 1991, careia "ii sunt din nou aduse acuzatii fabricate", numai pentru a o indeparta de alegerile care vor avea loc anul viitor.

Scrisoarea este semnata de Mairead Maguire, Betty Williams, Rigoberta Menchu, Jody Williams, Shirin Ebadi, Jose Ramos-Horta, Dalai Lama, Mihail Gorbaciov, Wangari Maathai, John Hume, Kim Dae-jung, Adolfo Perez Esquivel, Desmond Tutu si Elie Wiesel.