Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a lansat marti intr-un atac violent la adresa atitudinii "anti-rusesti" a Kievului. Tensiunile dintre cele doua tari au atins un nivel "inedit", a declarat Medvedev, citat de AFP. Liderul de la Kremlin a explicat pe blogul sau ca i-a transmis omologului sau ucrainean Viktor Iuscenko o scrisoare ce contine "un mesaj complex si deloc magulitor la adresa liderilor din Ucraina".

Medvedev a subliniat ca, daca ingrijorarile cu privire la relatiile bilaterale nu sunt un lucru nou, "tensiunile dintre cele doua tari ating un nivel inedit". Pe blogul sau si in scrisoarea trimisa lui Iuscenko, presedintele rus a publicat o lista lunga de exemple care dovedesc, potrivit acestuia, atitudinea neprietenoasa a autoritatilor ucrainene fata de Rusia. Mentioneaza pozitia "anti-ruseasca" a Ucrainei in timpul conflictului din Osetia de Sud sau apelul la argumentul "amenintarii rusesti" pentru a justifica intrarea in NATO.

Dupa o analiza atenta a "tuturor relelor de care sunt responsabili ucrainenii", Medvedev a anuntat amanarea sine die a deciziei de a trimite un nou ambasador rus la Kiev. "Avand in vedere evolutia anti-ruseasca actuala a liderilor ucraineni, am luat decizia de a amana trimiterea unui nou ambasador la Kiev", a scris Medevedev. "O data concreta va fi aleasa mai tarziu, in functie de cursul relatiilor ruso-ucrainene", a precizat el.

Kievul a acceptat saptamana trecuta nominalizarea unui fost ministru controversat, Mihail Zurabov, la postul de ambasador in Ucraina. El ar trebui sa-l inlocuiasca pe fostul premier rus Viktor Cernomirdin, eliberat din functie in luna iunie din cauza unor comentarii nepoliticoase cu privire la liderii ucraineni.

Ministerul ucrainean de Externe a anuntat ca Victor Iuscenko se va pronunta in curand cu privire la aceasta scrisoare. Medvedev a lasat sa se inteleaga si ca relatiile bilaterale nu se pot ameliora decat in cazul unei alternante la putere, care poate fi realizata cu ocazia alegerilor prezidentiale din Ucraina, planificate pe 17 ianuarie. "Rusia spera ca o noua directie a politicii in Ucraina va restabili relatii conforme cu aspiratiile poporului nostru", a scris presedintele rus.