Victimele fraudei puse la cale de fostul sef al Nasdaq, Bernard Madoff, ar putea sa fie nevoite sa astepte pana in 2024 sau chiar mai mult inainte ca toti banii sa fie stransi, a declarat un expert, citat de New York Post. Robb Evans, care indeplineste de cativa ani functia de administrator numit din oficiu, a afirmat ca "nu as fi surprins daca cazul Madoff nu va fi rezolvat in urmatorii 15 ani".

Pentru a-si exemplifica afirmatiile, Evans a spus ca "inca mai trimite cecuri intr-un caz similar de schema Ponzi, din cauza naturii complicate a acelei fraude".

Compania sa, alcatuita din 25 de fosti directori executivi de banci, a fost numita administrator din oficiu in zeci de cazuri de frauda. Intr-unul dintre cazuri, frauda BCCI din urma cu 18 ani, firma sa mai are de distribuit inca 10 milioane de dolari din cele 15 miliarde de dolari colectate dupa vanzarea bunurilor.

Evans a adaugat ca o alta cale de recuperare a banilor este aceea de a strange retroactiv profituri de la investitorii care sunt, de asemenea, victime ale fraudei.

Unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bursiera americana din ultimele decenii, Madoff a fost fondatorul firmei Bernard L. Madoff Investment Securities LLC. Madoff a mai infiintat un fond de investitii, bazat pe asa-numita "schema Ponzi", o operatiune ilegala in managementul fondurilor de investitii, similara cu jocurile piramidale. Ea presupune returnarea de profituri exagerate investitorilor, fara nici o baza reala. Poarta numele lui Charles Ponzi, un imigrant italian care a ramas in istoria SUA drept unul dintre cei mai mari fraudatori.

Madoff a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare, fiind gasit vinovat pentru o frauda de peste 50 de miliarde de dolari.