Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a acuzat trupele columbiene ca au intrat in Venezuela trecand peste raul Orinoco, adaugand ca incidentul reprezinta "o provocare" din partea omologului sau de la Bogota, Alvaro Uribe, informeaza CNN. Liderul de la Caracas a facut aceasta declaratie in timpul emisiunii sale saptamanale televizate "Alo Presidente".

"Nu vorbim aici despre o patrula cu cativa soldati care trec peste granita" in Venezuela, a spus Chavez, adaugand ca "soldatii au traversat raul Orinoco intr-o barca si au efectuat o incursiune pe teritoriul venezuelean".

"Cand soldatii nostri au ajuns acolo, trupele columbiene plecasera deja", a adaugat Chavez.

Declaratia lui Chavez a fost facuta in contextul in care tara sa, impreuna cu alte state din America Latina, au criticat o intelegere care permite trupelor americane sa foloseasca sapte baze militare din Columbia. Alvaro Uribe este cel mai important aliat al SUA in regiune.

"Yankeii incep sa comande fortele armate columbiene. Ei sunt cei care se afla la conducere, care dirijeaza aceste provocari, care inventeaza aceste minciuni uriase", a spus Chavez.

Liderul venezuelean a sugerat, de asemenea, ca preturile preferentiale acordate Columbiei la petrol si produse derivate ar putea fi anulate. "Alimentarea ar trebui sa inceteze si columbienii ar trebui sa cumpere la pretul pietei. De ce sa favorizam guvernul lui Uribe?", a spus Chavez.

Liderul de la Caracas a cerut militarilor sa fie pregatiti pentru un posibil conflict cu Columbia, afirmand ca planurile guvernului de la Bogota de a creste prezenta militara americana reprezinta "o amenintare" pentru Venezuela.