Statele Unite au pus 50 de afgani acuzati de trafic de droguri cu talibanii pe lista celor care trebuie "capturati sau ucisi". Doi generali americani au anuntat Congresul SUA ca o astfel de practica este legala si se supune regulilor militare si legii internationale, scrie BBC.

In cadrul unui raport realizat de armata americana, actiunea este descrisa ca o strategie-cheie pentru a pune capat fluxului de bani ce provin din vanzarea de droguri si alimenteaza fortele talibane. Mutare care marcheaza o schimbare majora a tacticilor SUA de combatere a traficului de droguri in Afganistan.

In cadrul unor discutii cu Comitetul de Relatii Externe din cadrul Senatului Statelor Unite, care trebuie sa faca public acest raport la finalul saptamanii, doi generali americani de pe frontul din Afganistan au declarat ca marii traficanti, care au contacte dovedite cu insurgentii, au fost pusi pe "lista comuna a tintelor prioritare". Ceea ce inseamna ca au fost pusi pe aceeasi linie cu liderii insurgentei si ca pot fi capturati sau ucisi oricand.

Potrivit BBC, unul dintre generali a declarat in fata comitetului: "Avem o lista de 367 de oameni de capturat sau ucis, inclusiv 50 de tinte noi, care fac legatura intre traficul de droguri si insurgenti". Timp de mai multi ani, politica Statelor Unite in Afganistan s-a concentrat pe distrugerea culturilor de mac. In luna martie, Richard Holbrooke, reprezentantul special in regiune, a declarat ca eforturile americane de a eradica culturile de mac in Afganistan au fost "inutile si ineficiente".