Un tribunal german trebuie sa pronunte marti unul dintre ultimele verdicte in cazul crimelor nazismului. Este vorba despre procesul lui Josef Scheungraber, de 91 de ani, acuzat ca a ordonat masacrul civil din Toscana, in 1944. Procuratura din Munchen a cerut in luna iunie "condamnarea la inchisoare pe viata" impotriva nonagenarului, acuzat de uciderea a 14 civili cu varste cuprinse intre 16 si 74 de ani. Barbatul a fost condamnat deja in lipsa, in Italia, scrie AFP.

Josef Scheungraber, fost ofiter nazist, se deplaseaza cu ajutorul unui baston, insa pare sa fie in buna stare de sanatate, scriu jurnalistii francezi. "Respinge acuzatiile si sustine ca nu a avut de-a face cu astfel de fapte", a declarat unul dintre avocatii sai, Christian Stunkel, care a pledat pentru achitare. Mai exact, Josef Scheungraber este acuzat ca a ordonat unul dintre masacrele comise de armata germana in Italia, pe 26 iunie 1944. Soldatii nazisti au luat ostatici mai multi civili, i-au blocat intr-o casa, pe care apoi au detonat-o.

O singura persoana a supravietuit, un tanar care avea pe atunci 15 ani, pe nume Gino Massetti. Acuzatul a declarat la primele audieri ca "a predat ostaticii la politia militara" si ca nu stie "ce li s-a intamplat apoi". Josef Scheungraber a fost deja condamnat in absenta pentru aceste fapte in 28 septembrie 2006, la inchisoare pe viata de un tribunal militar din La Spezia (in nordul Italiei). Germania, care nu isi extradeaza cetatenii impotriva vointei lor, nu a aplicat niciodata o astfel de pedeapsa.

Batranul si-a continuat viata in liniste, in orasul natal Ottobrunn din Bavaria, unde a devenit dupa razboi o personalitate locala respectata. Este administrator al unei tamplarii si consilier municipal, participand in mod consecvent la comemorarile fratilor sai de arme. Cazul sau nu este, insa, izolat. La fel ca el, si alti fosti ofiteri nazisti isi traiesc linistiti viata in Germania, in ciuda condamnarilor pronuntate de tribunalele din La Spezia pentru masacrarea a sute de civili italieni, potrivit AFP.