Presedintele Georgiei a declarat ca premierul rus Vladimir Putin ramane determinat sa-l ucida, ca parte a ambitiei sale de a restaura fostul imperiu sovietic. Intr-un interviu acordat publicatiei The London Times, Mihail Saakashvili a afirmat ca supravietuirea Georgiei ca stat independent a amenintat reputatia lui Putin ca un lider puternic. Doar ajutorul continuu din partea Statelor Unite si a Europei au impiedicat o invazie rusa care sa instaleze un regim marioneta la Tbilisi, a spus liderul georgian.

"Putin trebuie sa ne rupa gatul. Trebuie sa-si indeplineasca promsiunea solemna ca ma va spanzura de o anumita parte a corpului", a afirmat Mihail Saakashvili, cu referire la o declaratie a lui Putin, facuta anul trecut in timpul negocierilor menite sa puna capat conflictului dintre Rusia si Georgia. Premierul rus i-a spus atunci presedintelui francez Nicolas Sarkozy ca dorea sa-l spanzure "de testicule" pe Saakashvili.

"Putin are toate motivele sa vina dupa noi si sa termine treaba. Insa el e un baiat de pe strada care inca se teme de politisti si de data aceasta politistii l-au sunat si l-au avertizat. Insa individul devine disperat. Din punctul lui de vedere, exista chestiuni nerezolvate in Georgia. Odata ce esuezi sa faci anumite lucruri, nu mai esti seful in cartier", a spus liderul georgian.

Saakashvili a afirmat ca Putin doreste sa distruga Georgia pentru a prelua controlul regiunii Caucaz, locul de trecere al conductelor de gaz si petrol din Asia Centrala si Marea Caspica spre Europa.

In contextul in care atmosfera din regiunea Caucazului s-a tensionat din nou, la un an de la razboiul ruso-georgian, presedintele Barack Obama i-a telefonat omologului sau rus Dmitri Medvedev, pentru a-i cere retinere, in timp ce vicepresedintele Joe Biden a sunat conducerea georgiana.

Totodata, Uniunea Europeana a facut apel la calm pentru a evita repetarea crizei din vara trecuta.