Pana in 2050, circa 20% din Uniunea Europeana va fi musulmana, potrivit datelor publicate de The Telegraph, care sustine ca Marea Britanie, Spania si Olanda vor avea comunitati mai mari de musulmani intr-o perioada mai scurta de timp.

Publicatia precizeaza ca, in 2008, 5% din totalul populatiei in cele 27 de state ale Uniunii Europene era musulmana. Cresterea numarului de imigranti din tarile musulmane si rata scazuta a natalitatii in randul populatiei europene autohtone va face ca, pana in 2050, musulmanii sa reprezinte 20% din populatia UE.

Statistici colectate din diferite surse indica, de asemenea, ca Marea Britanie, Spania si Olanda vor avea o si mai mare proportie de musulmani intr-o perioada mai scurta.

The Telegraph sustine ca Marea Britanie va fi, totodata, tara cu cei mai numerosi locuitori pana in 2060, urmand sa aiba 77 de milioane de cetateni.

Publicatia precizeaza ca datele stranse indica faptul ca politicienii nu reusesc sa faca fata incercarilor din ce in mai mari ale unei "bombe cu ceas demografice".

Expertii sustin ca nu au existat dezbateri despre felul in care schimbarile de populatie vor afecta domenii diferite ale vietii, de la educatie la locuinte si de la politica externa la pensii.

De asemenea, politicienii nu acorda suficienta atentie integrarii imigrantilor, cu riscul aparitiei unor miscari sociale in urmatorii ani.