Sonia Sotomayor a depus sambata juramantul in functia de judecator la Curtea Suprema a Statelor Unite, devenind astfel primul judecator hispanic numit in acest post, informeaza BBC. Senatul american a aprobat joi nominalizarea lui Sotomayor la Curtea Suprema de catre presedintele Barack Obama. In varsta de 55 de ani, judecatoarea de origine portoricana a obtinut 68 de voturi in favoarea sa si 31 impotriva.

Ceremonia de sambata s-a desfasurat la Washington, in prezenta presedintelui Curtii Supreme, John Roberts, a familiei si a prietenilor lui Sotomayor.

Sotomayor isi va ocupa locul la Curtea Suprema la inceputul lunii octombrie, inlocuindu-l pe David Souter, care a demisionat.

Judecatorii Curtii Supreme a Statelor Unite sunt numiti pe viata.

Presedintele american Barack Obama a estimat joi ca numirea Soniei Sotomayor la Curtea Suprema marcheaza "o zi minunata pentru America". "Sunt fericit si profund satisfacut ca Senatul a votat pentru a confirma numirea judecatoarei Sonia Sotomayor", a spus Obama.

O cariera plina de succes

Nascuta in Bronx, New York, intr-o familie portoricana cu posibilitati modeste, Sonia Sotomayor si-a terminat studiile cu calificative "stralucite", dupa care a urcat treapta cu treapta nivelurile cele mai inalte din magistratura.

Cunoscuta pentru ambitia sa, Sotomayor nu s-a menajat si, imediat dupa ce a fost nominalizata, a sunat personal 89 dintre cei 100 de senatori americani. Sotomayor, care are 54 de ani, a fost numita in functia de judecator districtual in 1992, de catre presedintele George H.W. Bush, fiind desemnata in actuala functie de catre presedintele Bill Clinton.

Analistii cred ca numirea Soniei Sotomayor in functie este o decizie istorica. Ea este cea de-a treia femeie care ajunge judecator la Curtea Suprema.