Italia a expulzat un tunisian "protejat" printr-o decizie a Curtii europene a drepturilor omului, care a decis ca orice proces de extradare a acestuia sa fie suspendat, din cauza riscului de tortura la care ar fi fost expus in Tunisia. "Este absolut inadmisibil si rusinos", a replicat Consiliul Europei, scrie AFP.

Casatorit cu o italianca si tata a trei copii, Ali Toumi - condamnat in 2003 in Italia pentru apartenenta la o asociatie terorista - a fost extradat duminica seara in Tunisia. Decizia a fost luata in ciuda apelului transmis de trei ori de Curtea Europeana de a nu il expulza. "Este absolut inadmisibil ca un stat sa ignore masurile obligatorii cerute de Curtea Europeana a drepturilor omului", au declarat Herta Daubler-Gmelin, presedintele Comisiei juridice, si Christos Pourgourides, raportor al comitetului de afaceri politice.

"Este rusinos ca o democratie matura ca cea din Italia sa-l trimita pe Ali Toumi in Tunisia duminica seara, intr-o tara unde exista pericolul iminent al unui accident ireparabil pentru reclamant", au continuat cei doi parlamentari europeni intr-un comunicat publicat joi.

Ali Toumi a fost condamnat la sase ani de inchisoare de justitia italiana pentru ca a incercat sa recruteze voluntari pentru Irak. Si-a ispasit pedeapsa, dupa care pe 18 mai a fost plasat intr-un centru de detentie in Crotone, in asteptarea expulzarii sale.