"Exista putine dovezi care sa demonstreze ca eforturile de a schimba orientarea sexuala a unui homosexual sau a unei lesbiene sunt eficiente", a afirmat, miercuri, Asociatia Psihologica Americana (APA), citata de CNN. Mai mult, intr-un studiu de 138 de pagini dat publicitatii, APA afirma ca astfel de eforturi pot avea efecte grave.

"Spre deosebire de cele afirmate de partizanii schimbarilor de orientare sexuala, exista dovezi insuficiente care sa sustina folosirea interventiilor psihologice pentru a schimba orientarea sexuala", a declarat Judith M. Glassgold, presedinta comisiei care a prezentat raportul in cadrul intalnirii anuale a APA, desfasurata in Toronto (Canada). Asociatia, care are sediul la Washington, numara peste 150.000 de membri.

Iata cateva dintre concluziile raportului realizat de APA, care a analizat rezultatele a 87 de studii intreprinse intre 1960-2007:

  • am descoperit ca aceste studii au, in marea lor majoritate, serioase probleme metodologice
  • cele cateva studii care prezinta dovezi relevante arata ca schimbarea de durata a orientarii sexuale a unui individ este rara
  • anumite studii sugereaza ca unii indivizi invata sa ignore sau sa nu actioneze in ceea ce priveste atractiile lor homosexuale. Aceste studii nu indica insa pentru cine este posibil acest lucru, cat de mult dureaza sau efectele lor asupa sanatatii mentale
  • eforturile de a schimba orientarea sexuala a unei persoane prin tratamente psihologice poate avea efecte grave, intre care pierderea dispozitiei sexuale, tendinte de suicid, depresie si anxietate
  • multi indivizi care au incercat sa-si schimbe orientarea si au esuat si-au descris experientele ca "un motiv semnificativ pentru suferinte emotionale si spirituale, precum si pentru o lipsa de incredere"
  • unele persoane au incercat sa-si schimbe orientarea sexuala deoarece se aflau in opozitie cu propriile credinte religioase
  • recomandam ca psihologii sa fie absolut sinceri cu pacientii in legatura cu viitorul care-i asteapta dupa schimbarea de orientare sexuala si sa-i ajute pe acestia sa-si exploreze presupunerile si obiectivele cu acelasi respect aratat atat religiei, cat si sexualitatii

Comisia a inceput sa lucreze in urma cu doi ani, pentru a raspunde temerilor rezultate din "eforturile de a promova notiunea ca orientarea sexuala poate fi schimbata prin psihoterapie sau abordarile care afirma in mod gresit ca homosexualitatea este o boala mentala".

The American Psychological Association a inlaturat homosexualitatea din lista sa de boli mentale in 1975.

Criticii contesta rezultatele studiului

Alan Chambers, presedintele Exodus International, a contestat insa rezultatele studiului, afirmand ca el insusi este o dovada ca terapia "are succes".

"Adevarul este ca sunt zeci de mii de barbati si femei care, la fel ca si mine, s-au identificat ca fiind homosexuali si lesbiene. Pentru mine si pentru acesti oameni, adevarul este ca schimbarea este posibila", a declarat Chambers.

Chambers a spus ca transformarea lui din homosexual in heterosexual a inceput cu 18 ani in urma, el casatorindu-se cu o femeie acum 12 ani. O treime dintre cei care au apelat la serviciile oferite de grupul sau si-au schimbat orientarea sexuala, a declarat Chambers.

Alan Chambers este si autorul volumului "Leaving Homosexuality," aparut luna trecuta.