Judecatorul rus Valeri Mussin a demisionat vineri de la Curtea europeana a drepturilor omului, dupa ce a fost numit membru al Comitetului executiv al Gazprom. Motivul plecarii sale a fost teama de a nu intra intr-un conflict de interese in afacerea Yukos, a anuntat un purtator de cuvant al Curtii, citat de AFP.

Judecatorul facea parte din comisia ad hoc responsabila de examinarea plangerii depuse impotriva Moscovei de fostul grup petrolier Yukos, din care Gazprom a preluat mai multe active. Valeri Mussin a demisionat dupa ce Curtea europeana i-a comunicat ca poate fi vorba despre un "conflict de interese".

Mussin a fost ales membru al Comitetului executiv al Gazprom pe 26 iunie, la adunarea generala a actionarilor. Retragerea sa din organismul european ar putea intarzia, insa, rezolvarea plangerii depuse de Yukos in urma cu cinci ani la Strasbourg, a declarat purtatorul de cuvant, citat de AFP.

Presedintele rus Dmitri Medvedev trebuie acum sa gaseasca in termen de o luna un alt candidat pentru postul de judecator in comisia ad hoc a Curtii europene, insa nu este sigur daca noul judecator va putea participa la audierea programata pe 19 noiembrie in cazul Yukos, a continuat purtatorul de cuvant.

Valeri Mussin, profesor la facultatea de drept din universitatea de la Sankt Petersburg si fost profesor al premierului Vladimir Putin, a fost numit judecator la Curtea europeana a drepturilor omului dupa retragerea, nemotivata, a judecatorului rus Anatoli Kowler. Fostul grup petrolier Yukos acuza Rusia ca a fortat falimentul si i-a confiscat activele. Plangerea a fost depusa la Strasbourg in 2004.