Criza economica si nivelul ridicat al somajului din Spania ii determina pe tot mai multi spanioli sa plece in Franta in perioada toamnei pentru culesul viilor, a anuntat o sursa din cadrul sindicatelor, relateaza AFP. Aproximativ 13.500 de spanioli urmeaza sa plece in Franta in acest an pentru a ajuta la culesul viilor, cu 12,5% mai mult decat in 2008.

"Sunt cu 1.500 mai multi decat anul trecut", a declarat secretarul pentru migratii al federatiei agroalimentare din sindicatul UGT, Jesus Acasuso.

La sfarsitul lunii iunie, rata somajului era de 17,9%, ceea ce inseamna patru milioane de persoane fara un loc de munca. Inainte de 2006, aproximativ 11.000 de spanioli plecau la munca dincolo de Pirinei.

Cei mai afectati de noua situatie economica sunt in special muncitorii care lucrau in sectorul constructiilor, care "in prezent este calamitat", a explicat Acasuso.

Spaniolii sunt motivati sa migreze si de salariul mult mai atractiv, pe care il ofera francezii. In vreme ce salariul mediu pe ora in Spania este de 6,1 euro, in Franta poate ajunge la 8,82 euro pe ora.

"Campania de recoltare a strugurilor francezi este un exemplu demn de urmat" pentru agricultorii spanioli, a declarat reprezentantul sindical. Exista si o serie de practici rele, precum acordarea contractului de munca muncitorului abia in ultima zi.