Noul secretar general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, a anuntat luni ca relatia Aliantei cu Rusia este una dintre prioritatile mandatului sau. Trebuie intarita cooperarea cu Moscova pe subiecte "de interes comun", cum ar fi lupta impotriva terorismului, a declarat Rasmussen in cadrul primei sale conferinte de presa in noua functie, scrie AFP.

"Nu sunt un visator. Vor fi subiecte fundamentale asupra carora nu vom cadea de acord", a recunoscut el, precizand, insa, ca NATO nu este dusmanul Rusiei. "Moscova trebuie sa isi indeplineasca in totalitate obligatiile internationale, intelegand prin aceasta respectarea integritatii teritoriale si libertatea politica a vecinilor sai", a avertizat fostul premier danez.

Razboiul dintre Rusia si Georgia din august 2008 a avut "un impact negativ puternic asupra relatiilor dintre Rusia si NATO. (...) Dar aceste diferente nu trebuie sa ascunda faptul ca avem interese de securitate comune", a continuat Rasmussen.

Secretarul general al Aliantei a vorbit si despre angajamentele militare in Afganistan, anuntand ca statele membre nu trebuie sa lase aceasta tara "sa redevina placa turnanta a terorismului international".

Dupa sapte ani in fruntea guvernului danez, Anders Fogh Rasmussen, in varsta de 56 de ani si cunoscut ca fidel aliat al Statelor Unite, a fost desemnat in luna aprilie secretar general al NATO. A preluat conducerea Aliantei intr-un moment in care violentele s-au intensificat in Afganistan, din cauza alegerilor prezidentiale ce vor avea loc pe 20 august.

"In timpul mandatului meu, sper sa reusim sa-i ajutam pe afgani in domeniul securitatii (...), dar sa fie clar pentru talibani, aceasta nu este o strategie de plecare. NATO nu se pregateste sa plece. Ramanem atat timp cat este necesar", a asigurat el. A avertizat, insa, ca pentru a stabiliza situatia "efortul trebuie sa fie international, militar si civil".