Judecata pentru ca a purtat pantaloni si riscand flagelarea, ziarista sudaneza Loubna Ahmed al-Hussein nu are de gand sa se lase intimidata. "Sunt gata sa primesc si 40.000 de lovituri de bici", a declarat ea, intr-un interviu acordat agentiei AFP.

Arestata in 3 iulie intr-un restaurant din Khartoum, alaturi de alte 12 femei, pentru "tinuta indecenta", pentru ca purta pantaloni si o bluza lunga, Hussein scrie pentru cotidianul de stanga Al-Sahafa si lucreaza la sectia de comunicare a misiunii ONU din Sudan.

Pentru a scapa de pedeapsa, ziarista ar fi putut invoca imunitatea de care beneficiaza ca angajat al ONU.

In schimb, ea si-a prezentat demisia de la Natiunile Unite, pentru a fi judecata, urmatoarea audienta fiind programata marti.

"Sunt gata sa-mi asum toate responsabilitatile. Nu imi este deloc frica de verdict", a spus ea, intr-o declaratie telefonica.

Articolul 152 din Codul Penal sudanez prevede o pedeapsa de 40 de lovituri de bici pentru oricine "comite un act indecent sau un act care violeaza moralitatea publica or poarta haine indecente".

"Principalul meu obiectiv este anularea articolului 152. Acest articol contravine Constitutiei si Shariei", legea islamica in vigoare in nordul Sudanului din 1983, a afirmat ziarista.

"Daca cineva invoca sharia pentru a biciui o femeie pentru hainele pe care le poarta, sa mi se arate versetele din Coran sau vorbele profetului Mahomed care stabilesc acest lucru. Eu nu am gasit asa ceva", precizeaza femeia, in varsta de 30 de ani.

"Zeci de mii de femei si de tinere au fost biciuite pentru hainele purtate in ultimii 20 de ani. Niciuna dintre ele nu indrazneste sa se planga. Le e teama de scandal, de urma de indoiala aruncata asupra moralei lor", a continuat ziarista.

Zece dintre femeile care au fost arestate impreuna cu ea au primit cate zece lovituri de bici fiecare. Printre ele figureaza sudaneze din sudul tarii, regiune majoritar crestina sau animista, unde sharia nu este in vigoare.

"Daca voi fi condamnata la biciure, voi face apel. Voi merge pana la capat, inclusiv in fata Curtii Constitutionale. Iar daca aceasta instanta considera ca articolul este conform cu Constitutia, sunt gata sa primesc nu 40, ci 40.000 de lovituri de bici", a mai spus ea.

Tanara nu a scapat insa de amenintari. Intr-o dimineata, cand se pregatea sa urce in masina, un barbat pe motocicleta a amenintat-o ca va sfarasi ca Marwa el-Cherbini, o tanara din Egipt care a fost asasinata recent intr-un tribunal german.

In orice caz, ziarista se va prezenta marti in fata justitiei cu aceleasi haine care au adus-o in fata tribunalului: pantaloni si bluza.