Iranul are tehnologia necesara pentru a crea si a detona o bomba nucleara. Fortele de securitate asteapta, insa, ordinul liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, pentru a produce prima bomba atomica iraniana, au declarat pentru The Times surse din serviciile de spionaj occidentale.

Potrivit acestor surse, Teheranul a finalizat in 2003 programul de cercetare pentru crearea de arme folosind imbogatirea uraniului si este posibil sa realizeze o bomba in urmatorul an, daca ordinul liderului suprem o va cere.

O estimare de acum doi ani realizata de serviciile americane de informatii arata ca Iranul si-a finalizat programul de imbogatire a uraniului in scop militar in 2003, din cauza amenintarii unei invazii americane in Irak. Surse din spionaj au declarat, insa, pentru The Times, ca Teheranul a oprit cercetarile pentru ca si-a atins scopul: sa gaseasca o cale de construire a unei bombe atomice care sa poata fi lansata cu rachetele cu raza lunga de actiune Shehab-3.

De la un eventual ordin al ayatollahului Khamenei, fortelor de securitate iraniene le-ar lua sase luni ca sa imbogateasca suficient uraniu pentru o bomba atomica si alte sase luni pentru asamblarea acesteia. Ministerul iranian al Apararii a infiintat in urma cu cativa ani un departament de cercetari nucleare, unde lucreaza sute de oameni de stiinta, cercetatori si specialisti implicati intr-un proiect de miliarde de dolari, care are ca obiectiv sa dezvolte tehnologie nucleara, in paralel cu programul nuclear civil.