Doua persoane au fost ucise si alte 15 ranite in noaptea de sambata spre duminica, dupa ce un barbat mascat a deschis focul intr-un centru de ajutorare a homosexualilor din Tel Aviv, considerat unul dintre cele mai liberale orase ale Israelului, relateaza AFP.

Un barbat mascat, imbracat in negru, a deschis focul, cu o arma automata, impotriva unui grup de tineri ai comunitatii de gay si lesbiene in interiorul centrului, aflat in centrul Tel Avivului, dupa care a reusit sa fuga.

"Ceea ce s-a intamplat nu poate fi calificat decat ca atac terorist", a declarat vicepremierul Sylvan Shalom. Seful guvernului, Benjamin Netanyahu, a cerut politiei sa faca tot posibilul pentru a-l gasi pe criminal si a-l aduce in fata justitiei.

Mii de persoane s-au strans in centrul orasului, pentru a denunta acest atac.

"Comunitatea noastra nu se va lasa speriata, ci ii va infrunta cu capul sus si cu mandrie pe toti cei care ne ameninta, la razboi vom raspunde prin razboi", a declarat Nitzan Horowitz, deputat din partea partidului Meretz (de stanga, opozitie).

"Ne aflam in faza preliminara a anchetei. Cercetarile continua si nu suntem inca siguri care a fost motivul acestui atac, nu a existat nicio amenintare, recent", a declarat comandantul Shahar Ayalon, seful politiei din Tel Aviv.

El a cerut insa, preventiv, inchiderea unui bar frecventat de homosexuali, aflat in vecinatate, si a cerut tuturor centrelor de acest gen "sa fie vigilente".

Spre deosebire de Ierusalim, Tel Avivul are reputatia unui oras mai tolerant. In ciuda ostilitatii cu care sunt priviti membrii acestei comunitati - si in special barbatii - in cercurile religioase din Israel, homosexualitatea nu mai este incriminata penal din 1988, iar unele drepturi pentru cuplurile de gay sau de lesbiene au fost recunoscute de justitie.