Un oras plutitor in largul coastelor metropolei San Francisco pare a fi o idee demna de science fiction, dar ar putea deveni realitate intr-un viitor mult mai apropiat decat crede majoritatea oamenilor, permitand astfel experimentarea unor noi forme de guvernare, relateaza CNN.

The Seasteading Institute a realizat deja planurile pentru constructia unui astfel de oras in Oceanul Pacific.

Unul dintre inginerii care au conceput planurile descrie prototipul ca fiind similar unui vas de croaziera, dar, de la distanta, orasul va aduce aminte mai mult de platformele de forare marina.

Orasul plutitor nu numai ca va arata diferit de orasele clasice, dar va si functiona diferit.

Patri Friedman, fost inginer la Google, care lucreaza acum pentru Seasteading Institute, spune ca orasele plutitoare sunt locurile perfecte pentru experimentarea unor noi forme de invatamant.

Unele dintre propuneri vizeaza legalizarea marijuanei si definirea dreptului de proprietate intelectuala ca proprietate colectiva.

Friedman afirma ca orasele plutitoare pot fi construite modular, astfel incat componentele sa poata fi reasezate, creand astfel noi peisaje urbane.

Ideea construirii unor orase plutitoare nu este noua, spune el, dar Seasteading Institute a ajuns mult mai aproape de realizarea acestui deziderat decat altii.

"Foarte multi oameni, in ultima suta de ani, au avut ideea construirii unor orase plutitoare, in cercarea de a testa noi forme de guvernare. Dar toate aceste proiecte fie au fost strict imaginare, fie, daca s-a incercat punerea lor in practica, au devenit succese rasunatoare".

Exista insa destule necunoscute in acest proiect, spune Christian Cermelli, inginer si arhitect la Marine Innovation and Technology, din San Francisco.

Cermelli, care lucreaza si el la acest proiect, spune ca nu este inca foarte clar daca realizarea orasului plutitor este posibila, iar costurile nu pot fi estimate. Si totusi, un prototip al acestei idei ar putea fi gata in trei ani, spune el.