Noul secretar general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, este dispus sa negocieze cu talibanii moderati din Afganistan, relateaza AFP, citand un interviu publicat sambata de cotidianul Politiken.

"Este clar ca exista un nucleu dur cu care este imposibil sa se ajunga la un acord. Dar exista si grupuri cu care se poate dialoga, in incercarea de a crea o forma de reconciliere in societatea afgana", a afirmat Rasmussen, care isi va prelua oficial functia luni.

Prima conditie pentru angajarea oricarui dialog este acceptarea principiilor democratice ale statului de drept si ale drepturilor omului. "Altfel, prezenta internationala nu are niciun sens in Afganistan", declarase, Rasmussen, la sfarsitul anului trecut.

Pozitia a fost reiterata sambata de catre fostul premier danez, care nu vrea in niciun caza "sa sacrifice principiile" negociind cu extremistii cei mai duri ai al-Qaeda.

"Nici nu imi imaginez cum am putea ajunge la un acord cu cei care ne ucid soldatii", a subliniat el, precizand ca dialogul pe care si-l doreste va avea loc cu "alte grupari care se gasesc la periferia celor pe care ii numim talibani".

"Dorim sa cooperam cu cei care doresc sa contribuie la construirea securitatii in Afganistan si a conditiilor pentru dezvoltarea economica si sociala" in aceasta tara, a adaugat el.