Mai multe studii recente sugereaza faptul ca literele descoperite pe Giulgiul din Torino sunt mai vechi decat s-a crezut initial, fiind scrise cu cel putin 1.800 de ani in urma, informeaza Catholic News Service. Dezvaluirile au venit cu cateva zile inainte ca Papa Benedict al XVI-lea sa confirme faptul ca intentioneaza sa viziteze giulgiul anul viitor, atunci cand panza urmeaza sa fie expusa publicului in catedrala din Torino, intre 10 aprilie si 23 mai 2010.

Un studiu recent, realizat de omul de stiinta francez Thierry Castex, a indicat faptul ca pe panza se afla urme de cuvinte in aramaica, inscriptionate cu litere evreiesti.

La randul sau, Barbara Frale, care este cercetatoare in cadrul Vaticanului, a declarat pentru Radio Vatican ca studiile sale au sugerat ca literele de pe giulgiu au fost scrise cu peste 1.800 de ani in urma. Ea a spus ca, in 1978, un profesor de latina din Milano a descoperit inscriptii in aramaica pe giulgiu. 10 ani mai tarziu, cercetatorii au descoperit caractere evreiesti despre care sustin ca formau expresia "Regele evreilor".

Castex afirma ca a descoperit cuvantul "descoperit" care, impreuna cu cuvantul de langa, ar putea forma expresia "deoarece am descoperit" sau "noi am gasit", care pare sa fie identica cu un pasaj din Evanghelia dupa Luca, "Noi am desccoperit ca acest om ne inseala poporul". Fraza a fost folosita de liderii evrei in momentul in care i-au cerut lui Pilat din Pont sa-l condamne pe Iisus.

Frale a declarat ca, in urma analizelor, a descoperit ca literele au fost scrise cu cel putin 1.000 de ani inainte de fondarea Ordinului Templierilor in secolul al XII-lea. Despre acestia se spune ca au pastrat panza intr-un loc secret in secolele XIII si XIV.

Papa va vizita giulgiul anul viitor

Dezvaluirile au venit cu cateva zile inainte ca Papa Benedict al XVI-lea sa confirme faptul ca intentioneaza sa viziteze giulgiul anul viitor, atunci cand urmeaza sa fie expus publicului in catedrala din Torino, intre 10 aprilie si 23 mai 2010.

Data exacta a vizitei Suveranului Pontif urmeaza sa fie determinata exact.

Giulgiul din Torino a fost expus public ultima oara in 2000, el fiind scos din caseta de protectie in care se afla doar la ocazii speciale. Scoaterea sa din cutie pentru analiza sau pentru a fi expus trebuie sa fie aprobata de catre Papa.

Panza are lungimea de 4,36 m, latimea de 1,10 m si este alcatuita din fire de in tors manual. Pe tesatura apar doua amprente: partea din fata si din spate a unui barbat neimbracat, biciuit si crucificat. Corpul a fost asezat pe spate, pe jumatatea inferioara a giulgiului, cealalta jumatate fiind pusa pe deasupra.

Misterul giulgiului nu a fost pe deplin elucidat, cu atat mai mult cu cat provenienta acestuia este neclara.

Giulgiul, cu care se crede ca a fost infasurat Iisus, a fost curatat si restaurat in 2002. Biserica nu a confirmat niciodata autenticitatea panzei, afirmand ca oamenii de stiinta ar trebui sa determine varsta si originile giulgiului. Rezultatele cercetarii stiintifice au avut rezultate contradictorii.