Fostul sef al Nasdaq, Bernard Madoff, a declarat ca nu i-a venit sa creada ca autoritatile americane nu au reusit sa descopere mai repede imensa frauda pe care o pusese la cale si ca a reusit sa scape atatia ani fara sa fie arestat, potrivit ABC, care citeaza primul interviu acordat din arest de acesta. Madoff a fost condamnat la inchisoare, fiind gasit vinovat pentru o frauda de peste 50 de miliarde de dolari.

"Au fost cateva momente cand m-am intalnit cu oficiali ai SEC (n.red. Comisia americana pentru Bursa si Valori Mobiliare) si mi-am spus: m-au prins", i-a marturisit Madoff avocatului Joseph Cotchett, care ameninta ca ii va da in judecata pe sotia, copii si fratele fostului sef Nasdaq, in numele unui grup de victime.

Cotchett si un alt avocat, Nancy Fineman, s-au intalnit cu Madoff marti, la inchisoarea din Butner (Carolina de Nord), unde acesta ispaseste o condamnare de 150 de ani.

Cotchett a declarat ca Madoff a fost "foarte articulat, foarte direct" si ca arata "foarte bine, cred ca face sport".

Avocatul sustine ca Madoff i-a povestit cum a pus la cale schema Ponzi si cum a reusit sa nu fie descoperit timp de atatia ani.

"Am fost surprins cat de sincer a fost", a declarat Cotchett, adaugand ca Madoff "nu a ocolit" nicio intrebare. Fostul sef al Nasdaq a refuzat sa coopereze cu agentii FBI.

"In mod evident a vrut sa vorbeasca cu noi deoarece, in opinia sa, anumiti membri ai familiei sale nu au stiut nimic despre frauda si n-au vut niciun amestec", a spus avocatul. Cei doi fii ai lui Madoff, Mark si Andrew, n-au vorbit cu fostul sef al Nasdaq si cu mama lor dupa ce frauda a fost descoperita.

Unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bursiera americana din ultimele decenii, Madoff a fost fondatorul firmei Bernard L. Madoff Investment Securities LLC. Madoff a mai infiintat un fond de investitii, bazat pe asa-numita "schema Ponzi", o operatiune ilegala in managementul fondurilor de investitii, similara cu jocurile piramidale. Ea presupune returnarea de profituri exagerate investitorilor, fara nici o baza reala. Poarta numele lui Charles Ponzi, un imigrant italian care a ramas in istoria SUA drept unul dintre cei mai mari fraudatori.