Fara a recurge la restrictiile drastice din Mexic, epicentrul epidemiei de gripa porcina A(H1N1), numeroase instante religioase din intreaga lume au decis sa-si modifice practicile de cult, sfatuind totodata credinciosii sa-si limiteze pelerinajele, in incercarea de a preveni raspandirea virusului, relateaza AFP.

In Mexic, unde 90% din populatie este catolica, masurile au fost adoptate inca de la inceputul lunii mai, anulandu-se slujbele duminicale, alaturi de inchiderea scolilor religioase.

Incepand cu mijlocul lunii iulie, miscarile religioase din tot mai multe tari au inceput sa modifice anumite practici.

In Brazilia, Biserica Catolica a sugerat credinciosilor sa nu se mai tina de maini in timpul rugaciunilor. De asemenea, a cerut ca ostia (pâine nedospită (azimă) care serveste la cuminecătură în cultul catolic si în cel luteran) sa fie depusa in mainile credinciosilor, si nu in gura, ca pana acum.

O initiativa similara a fost adoptata in Portugalia, unde Biserica catolica a decis sa nu se mai puna apa in agheazmatoare si le-a cerut preotilor "sa-si purifice foarte bine mainile".

Desi bine primite de credinciosi, deciziile nu s-au bucurat de unanimitate in randul clericilor: cardinalul-patriarh al Lisabonei, Jose Policarpo, s-a declarat "surprins", estimand ca "nu este necesara, in acest moment, modificarea regulilor liturghice".

In Polonia, unde 50% din populatie participa in mod regulat la slujbele de duminica, autoritatile religioase nu au impus reguli noi. Dar transmiterea ostiei in mana, practica rarisima in urma cu un an, pare sa se raspandeasca tot mai mult in aceasta tara.

In schimb, instantele catolice din Spania, Grecia sau Franta nu au modificat practicile pana la acest moment. In Italia, Vaticanul nu a renuntat audientele generale ale Papei, la care asista saptamanal mii de pelerini veniti din intreaga lume.

Pelerinajul de la Mecca, in Arabia Saudita, ingrijoreaza insa destul de mult oficialii musulmani.

Autoritatile saudite au cerut deja persoanelor in varsta, femeilor insarcinate, expuse in mod deosebit unor complicatii grave, dar si astmaticilor sa renunte la pelerinajele in locurile sfinte din Mecca si Medina.

Tunisia a suspendat pur si simplu Omra, micul pelerinaj la Mecca care poate fi efectuat in orice moment al anului. Circa 30.000 de tunisieni fac acest pelerinaj anual. In ceea ce priveste marele pelerinaj, Tunsia a inasprit regulile de selectia, fara insa a-l anula.