Aproximativ 5.000 de persoane au participat marti la o procesiune religioasa impotriva vizitei patriarhului ortodox al Moscovei, Kirill, la Kiev, si in favoarea unei biserici independente a Ucrainei, relateaza AFP.

Manifestantii purtau placarde pe care se putea citi: "O biserica independenta pentru un stat independent", "Jos labele Moscovei de pe locurile sfinte ale Ucrainei", "Kirill, afara din Ucraina", "Kirill este un strain pentru Ucraina".

Kirill efectueaza prima sa vizita in Ucraina in calitate de patriarh, unde va ramane zece zile.

In ajunul sosirii patriarhului Moscovei si intregii Rusii, presedintele Viktor Iuscenko si-a reiterat intentia de a crea o Biserica ucraineana nationala, independenta de Moscova.

In prezent, precizeaza Gazeta.ru, pe teritoriul Ucrainei functioneaza Biserica ortodoxa ucraineana a Patriarhiei Moscovei, in frunte cu mitropolitul Vladimir, precum si noua biserici necanonice. In 1992, mitropolitul Filaret a scos din subordinea Patriarhiei Moscovei o mare parte din eparhiile ucrainene. Astfel, a luat nastere autoproclamata Patriarhie a Kievului a Bisericii ortodoxe ucrainene.

De asemenea, in Ucraina exista si Biserica ortodoxa autocefala a Ucrainei, condusa de mitropolitul Mefodie.

Patriarhia Moscovei a exclus orice substrat politic a vizitei lui Kirill.

Patriarhul a dat de inteles ca nu intentioneaza sa-i intalneasca pe reprezentantii bisericii autocefale. "Am venit aici, pe malurile Dniprului, pentru a intra in contact cu istoria milenara a bisericii noastre. Pentru mine, aceasta vizita va deveni, inainte de toate, o fericita ocazie de a sta de vorba cu un popor al Domnului, care pastreaza credinta stramosilor sai, care este profund devotat bisericii sale", a spus Kirill, in timpul primei sale slujbe pe pamant ucrainean.

Nationalistii ucraineni l-au intampinat luni pe patriarhul rus cu placarte pe care se putea citi "Afara cu popa-colonizator" si s-au luat la bataie cu kazacii veniti sa-l salute pe Kirill. Agentia UNIAN estimeaza ca, dupa toate probabilitatile, astfel de incidente vor insoti intreaga vizita.