Planul guvernului din Italia de a folosi patrule cetatenesti pentru a spori securitatea cetatenilor nu pare unul tocmai inspirat. Dovada stau si ultimele ciocniri din orasul Massa dintre doua astfel de patrule de orientari diferite (stanga si dreapta) soldate cu cinci persoane ranite, anunta Corriere della Sera.

Violentele au debutat sambata seara cand "Patrula Proletara Antifascista" a atacat o patrula cetateneasca de dreapta, numita "SSS" (Soccorso sociale e sicurezza) facand necesara interventia politiei.

Dupa cei doi lideri ai gruparilor implicate in incident au fost arestati mai multi membri ai "Patrulei Proletare Antifasciste" au blocat timp de doua ore, duminica, linia ferata Genoa-Pisa, ca forma de protest, facand necesara o noua interventie a fortelor de ordine.

Consiliul de Ministri Italian a adoptat la inceputul anului, ca parte a "Planului pentru reducerea infractiunilor", infiintarea unor patrule formate din cetateni care sa supravegheze periferiile marilor orase.

Aceasta idee a fost contestata atunci atat de opozitie, cat si de catre o parte a presei, care considera riscanta aparitia acestor patrule, nu doar pentru ca ar trebui sa faca ceea ce statul nu este capabil, ci pentru ca ii autorizeaza pe cei care vor incerca sa isi faca dreptate singuri.