India a inaugurat duminica primul submarin nuclear de fabricatie proprie, un eveniment "istoric", potrivit premierului indian Manmohan Singh, care a tinut sa sublinieze remarcabilele progrese militare facute de tara sud-asiatica, ce cunoaste o dezvoltare rapida, relateaza AFP.

"Este un moment istoric in cadrul Apararii noastre nationale", a declarat premierul Manmohan Singh, in cadrul ceremoniei de inaugurare, desfasurata in Visakhapatnam, localitate din sudul tarii.

Submarinul de 6.000 de tone, care a fost botezat INS Arihant ("Distrugator de inamici"), este primul din cele cinci pe care India si-a propus sa le construiasca. Acesta este propulsat cu ajutorul unui reactor de 85 de megawati si poate atinge 44 de kilometri la ora sub apa. Submarinul, ce va fi dotat cu torpile si proiectile balistice, va putea transporta un echipaj de 95 de oameni.

"Nu avem niciun scop agresiv si nu incercam sa amenintam pe nimeni", a declarat premierul Singh, citat de agentia Press Trust of India (PTI).

Submarinul va fi testat timp de doi ani in Golful Bengal, inainte de a fi dat in folosinta, potrivit PTI.

Astfel, India face parte acum din clubul inchis al tarilor care si-au construit propriile submarine nucleare: China, Franta, Statele Unite, Marea Britanie si Rusia.