Guvernul SUA vrea sa-l aduca in fata unui tribumal de drept comun pe afganul Mohammed Jawad, arestat pe vremea cand era minor, facand din el al doilea prizonier din Guantanamo care a fost judecat in Statele Unite, precizeaza documente judiciare facute publice vineri si citate de AFP.

Congresul a dat termen administratiei Obama pana la sfarsitul lunii septembrie pentru a prezenta un plan de inchidere a inchisorii de la Guantanamo. Daca termenul limita nu va fi respectat, legislatvul ar putea interzice transferul pe teritoriul american al detinutilor de la inchisoarea din Cuba.

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat in luna iunie ca tara sa ia in considerare acceptarea unui numar neprecizat de detinuti de la inchisoarea militara americana de la Guantanamo Bay. Seful guvernului de la Roma a spus ca Italia este pregatita sa ajute Statele Unite sa rezolve problema terorismului prin acceptarea, pe teritoriul italian, a unora dintre detinutii de la Guantanamo.

Un raport in pregatire al Pentagonului releva ca aproximativ unul din sapte prizonieri transferati in strainatate de la centrul de detentie din Guantanamo Bay s-a reintors la terorism sau activitatea militanta.

Raportul se refera la 534 de prizonieri transferati in strainatate in timpul administratiei George W. Bush. Dintre cei eliberati, opineaza Pentagonul, 74 au revenit la terorism si activitati militante, asadar o rata de recidiva de aproape 14%.