Economia Chinei pare sa-si revina la viata, dar ingrijorarile legate de imprumuturile record care au fost acordate de la inceputul anului sunt din ce in ce mai mari, tot mai multi analisti temandu-se ca Beijingul s-ar putea confrunta cu o bula speculativa, relateaza CNN.

In timp ce Statele Unite si economiile europene se confrunta cu o criza financiara, China este in mijlocul unei frenezii a creditelor. Bancile chinezesti au acordat credite de aproape 1.100 miliarde dolari doar in prima jumatate a anului - depasind planul american de stimulente de 800 miliarde dolari si cheltuielile guvernului de la Beijing pentru sustinerea economiei, in valoare de 586 miliarde dolari.

Imprumuturile record au ajutat economia Chinei sa aiba o rata de crestere de 8% in ultimul trimestru.

Incurajarea consumului intern este cruciala pentru a reduce dependenta Chinei de exporturi, dar economistii vad deja o serie de semnale ingrijoratoare.

"Economia Chinei are o valoare de 4.000 de miliarde dolari iar imprumuturile care au fost acordate au depasit 1.000 de miliarde. Contul de imprumuturi este dezechilibrat", crede Jerry Lou, streagul chinez al Morgan Stanley.

"Intre o cincime si o treime din totalul noilor credite se duc in speculatii bursiere si imobiliare, iar o suma considerabila ajunge in cazinourile din Macau", precizeaza Michael Pettis, de la Universitatea din Beijing.

Consecinta: Preturile la case se majoreaza iar bursa din Shanghai creste cu aproape 70% in acest an. Oficialii chinezi au tras deja un semnal de alarma legat de de multiplicarea creditelor neperformante in anii urmatori iar economistii spun ca actuala situatie ar putea constitui germenele unor planuri uriase de salvare a bancilor pe viitor.

"Cu siguranta, China a mai sustinut si in trecut sistemul bancar, si nu o singura data", afirma Wang Tao, de la UBS. "Cumulativ, lucrurile depasesc cu mult ca nivel ceea ce s-a intamplat in Statele Unite".