De la aderarea la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana, Bulgaria si Romania par sa nu fi trecut de perioada de proba. Ultimele doua state intrate in UE sunt inca sub supravegherea comunitara, scrie cotidianul francez Le Monde.

Sub titlul unui mecanism numit "de cooperare si de verificare", cele doua tari sunt periodic evaluate in trei domenii: sistemul judiciar si lupta anticoruptiei, gestionarea fondurilor europene si securitatea alimentara. Iar miercuri, Romania si Bulgaria au fost "trezite" de Bruxelles.

Raportul Comisiei Europene, care a pus accent pe lupta anticoruptiei si a criminalitatii, arata ca exista progrese in cele doua tari, ca au fost facute eforturi notabile, dar ca inca nu sunt in acord cu legislatia europeana. Reformele asteptate presupun o vointa a conducerii politice care nu exista sau care se gaseste intr-o forma incipienta, scriu jurnalistii francezi.

Pentru Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, "elanul pentru reformele cerute trebuie sa fie sustinut printr-un larg consens politic national, care sa includa toate partidele si institutiile politice, dar mai ales prin mai multe rezultate convingatoare". In ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si coruptia, Bulgaria si Romania vor ramane sub supraveghere cel putin un an. O situatie care impiedica intrarea lor in spatiul Schengen, chiar daca oficialii Comisiei nu au anuntat clar ca ridicarea supravegherii este un criteriu.

De aici inainte, Romania va trebui sa se conformeze celor 16 recomandari venite din partea Bruxelles, mai ales in ceea ce priveste actiunile in justitie impotriva coruptiei la nivel inalt. Bulgaria si Romania mai au inca drum lung pana sa atinga maturitatea judiciara. Dar nu trebuie doar mustrate, ci si ajutate, incheie Le Monde.