In vremuri de criza, emigrantii moldoveni trimit peste Prut mai multi bani decat in 2007. "In mod surprinzator", cetatenii moldoveni care au plecat la munca in strainatate trimit in prezent sume importante in Republica Moldova, scrie Unimedia.md. Mai exact, 407 milioane de dolari au ajuns in Moldova in lunile ianuarie-mai 2009, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Moldovei.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, banii intrati in tara sunt mai putini cu 33%, insa fata de 2007 - suma este mai mare cu 6,9%. Avand in vedere ca si statele in care cetatenii moldoveni au plecat la lucru sunt afectate de criza economica, sumele care continua sa curga catre Republica Moldova sunt semnificative. Mai mult, analistii moldoveni spun ca emigrantii sunt cei mai mari investitori in economia Moldovei.

Fondul Monetar International a avertizat la inceputul anului ca Republica Moldova se numara printre cele mai vulnerabile state ale lumii, in fata crizei economice. Iar rezultatele Bancii Nationale a Moldovei au confirmat, in parte, atentionarile: in primul trimestru din 2009 Moldova a inregistrat cel mai mic volum al investitiilor straine directe din 2006. Asa se face ca moldovenii aflati la lucru in strainatate pompeaza cei mai multi bani in tara "si o salveaza de la o prabusire", scrie Unimedia.

Dincolo de cifrele oficiale se afla, insa, transferurile private de bani; adica banii trimisi prin rude, prieteni sau autobuze si care scapa de controlul autoritatilor fiscale. Asa se face ca, in realitate, sumele intrate in Republica Moldova sunt cu aproximativ 30% mai mari decat o arata statisticile oficiale.