Principalul suspect al atentatelor islamiste ce au avut loc anul trecut in Mumbai a cerut, miercuri, tribunalului sa-l condamne la moarte. Pakistanezul a recunoscut pentru prima data ca a participat la masacrul din capitala economica a Indiei, in 2008.

In timpul audierilor, deschise presei, judecatorul de la tribunalul din Mumbai l-a intrebat pe Mohammad Ajmal Amir Iman "Kasab": "Vreti sa va supuneti pedepsei oamenilor sau celei a lui Dumnezeu?" Raspunsul pakistanezului de 21 de ani a venit imediat: "Sunt gata sa mor. Spanzurati-ma!"

Unicul supravietuitor al comandoului care a atacat Mumbai in noiembrie 2008 a provocat o adevarata lovitura de teatru, luni, cand a decis sa pledeze vinovat si si-a recunoscut actele, scrie AFP. Judecat inca de la inceputul lunii aprilie, tanarul s-a declarat pana acum nevinovat si a respins toate cele 86 de capete de acuzare, printre care si pe cea de "acte de razboi" impotriva Indiei.

La inceputul saptamanii, acuzatul i-a luat prin surprindere pe judecator, procuror si avocat si a povestit cum s-au derulat atacurile de la hotelurile de lux, din gara centrala, din cafeneaua-restaurant si de la centrul evreiesc. 174 de oameni au fost ucisi in timpul atentatelor din 26-29 noiembrie, printre victime numarandu-se noua atentatori si 26 de straini.

Totul a inceput in seara zilei de 26 noiembrie, cand Kasab si complicele sau Abu Ismail au fost filmati de camerele de supraveghere deschizand focul si lansand grenade in gara din Mumbai. 52 de persoane au fost ucise si 109 au fost ranite in acel prim atac.