Responsabilul tehnic al proiectului rus de rachete intercontinentale Bulava, Iouri Solomonov, a demisionat. Motivul: un nou esec al testului de lansare, care a avut loc la mijlocul lunii iulie, au declarat pentru AFP mai multe surse.

Iouri Solomonov, director al Institutului moscovit de Termotehnica, "si-a prezentat scrisoarea de demisie dupa ultimul esec al Bulava". Declaratia a fost facuta de o sursa din cadrul complexului militaro-industrial al fortelor strategice ruse, care a precizat ca "demisia ii va fi acceptata, pentru ca este considerata necesara o reorganizare la varful acestui institut".

Directorul adjunct al Institutului a confirmat pentru AFP ca Solomonov a demisionat, insa a dezmintit ca gestul acestuia ar fi legat de cel mai recent esec al unui test Bulava, realizat pe 15 iulie in Marea Alba (nord-vestul Rusiei). "Structura de la varful Institutului este in proces de modificare", a declarat Boris Roumyantsev, dand asigurari ca reorganizarea a inceput inca de acum un an si ca postul ocupat pana acum de Solomonov va fi impartit in doua. "Daca ar fi fost vorba de o sanctiune, i s-ar fi retras si atributiile de designer sef", a precizat el.

Cu o raza de actiune de 8.000 de kilometri, Bulava (numita SS-NX-30 in clasificarea NATO), poate fi echipata cu 10 focoase nucleare. Arma trebuie sa echipeze submarinele nucleare lansatoare de rachete ruse de a patra generatie, care sunt in proces de constructie, scrie AFP. Pana in prezent, cinci dintre cele zece incercari efectuate de marina rusa s-au soldat printr-un esec.

In timpul testului din 15 iulie, o racheta Bulava lansata de submarinul nuclear strategic Dmitri Donskoi s-a dezintegrat in zbor, dupa o defectiune la primul etaj al rachetei. Incidentul poate fi provocat de "o supraincalzire a fuzelajului rachetei, care a modificat traiectoria acesteia si a dus la dezintegrarea sa automata", a declarat dupa eveniment o sursa din cadrul complexului militaro-industrial, citata de agentiile ruse.

Primul test al unei rachete Bulava a avut loc in 2005, iar scopul noului tip de armament este sa treaca de scutul american antiracheta. Planurile initiale prevedeau, insa, ca submarinul strategic Iuri Dolgoruki - dotat cu noul sistem Bulava sa intre in componenta fortelor strategice nucleare marine in 2008. Dupa trei ani de incercari nereusite, arma prezentata de specialisti ca viitorul Rusiei a facut prima victima: directorul proiectului.